فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 148، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • تهمینه علیزاده، جلال عطیمی آملی*، صدرالدین متولی، رحیم سرور صفحات 121-132
    اهداف

    گذار از الگوهای حمل ونقل شخصی به حمل ونقل عمومی نه تنها مزایای اقتصادی و اجتماعی به همراه داشته، بلکه موجب پایداری زیست محیطی در سیستم های حمل ونقل عمومی نیز می شود. اما، این نوع پایداری در کلانشهر تهران تاکنون کمتر با نگاه به آینده مطالعه شده است. در واقع آینده پژوهی به عنوان یک دانش میان رشته ای، ابزارهایی را برای حصول پایداری در سیستم های حمل ونقل عمومی فراهم می کند. از همین رو، مطالعه حاضر به ارزیابی وضعیت آینده سیستم حمل ونقل عمومی کلانشهر تهران از منظر سازگاری با محیط زیست پرداخته است.
    روش شناسی: این مطالعه پیمایشی با روش کیفی-کمی در سال 1400 و برای افق زمانی سال 1410 انجام شد. 12 نفر خبره دارای صلاحیت در موضوعات «آینده پژوهی» و «حمل ونقل و ترافیک شهری» که به شیوه هدفمند انتخاب شده بودند در این پژوهش همکاری داشتند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های «تحلیل مضمون»، «مقایسه میانگین» و «سناریونگاری» انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 8 مورد از 41 پیشران موثر بر آینده سیستم حمل ونقل عمومی کلانشهر تهران به عنوان پیشران های کلیدی شناسایی شدند. در ادامه، با تعریف سه وضعیت مطلوب، ایستا و بحرانی برای هر یک از پیشران های کلیدی، 11 سناریو به دست آمد که از بین آنها، 6 سناریو احتمال وقوع بیشتر و باورپذیری بالاتری برای کلانشهر تهران داشت. با این حال، سناریوی شماره 2 که ادامه روند فعلی سیستم بود، محتمل ترین سناریو برای 10 سال آینده شهر تهران تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    فرآیند تحقق پایداری زیست محیطی در آینده سیستم حمل ونقل عمومی کلانشهر تهران منوط به سرمایه گذاری و تامین مالی برای توسعه فناوری ها و استانداردهای زیست محیطی نوین است که موفقیت تمامی این اقدامات در گرو چشم اندازسازی و سیاست گذاری دقیق در سطح منطقه کلانشهری است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، حمل ونقل عمومی، برنامه ریزی سناریو، عدم قطعیت، تهران
  • ریحانه علائی، محمدرحیم رهنما*، محمد اجزاشکوهی، علی فرقانی صفحات 133-141
    اهداف

    شهر هوشمند با بهره گیری از سرمایه های انسانی و اجتماعی و زیرساخت های ارتباطات، باعث پایداری توسعه اقتصادی و ارتقای کیفیت زندگی می شود، مدیریت منابع طبیعی آن آگاهانه است و ابعاد اقتصاد، تحرک، محیط زیست، مردم، زندگی و دولت هوشمند را در بر می گیرد. هدف این مطالعه شناسایی مولفه های محیط زیست هوشمند، با استفاده از رویکرد آینده پژوهی و بررسی و تحلیل ساختاری تاثیر متقابل پیشران های محیط زیست هوشمند در کلانشهر مشهد و ارایه سناریوهای پیش رو بود.
    روش شناسی: این پژوهش کمی و پیمایشی در سال 1401 در کلانشهر مشهد انجام شد. به منظور شناسایی پیشران ها با استفاده از نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، نظرات 30 نفر از خبرگان و متخصصان مدیریت شهری گرفته شده و در نرم افزار میک مک مورد تحلیل قرار گرفت. برای تدوین سناریوهای پیش روی کلانشهر مشهد در محیط زیست هوشمند از نظرات 20 نفر متخصص آینده نگاری برای امتیازدهی ماتریس حالت های پیش روی توصیف گرها بهره گرفته شد.

    یافته ها

    "توسعه قوانین زیست محیطی"، "ارتقای آگاهی و مشارکت شهروندان" و "نظارت و پایش محیطی" شاخص های تاثیرگذار و تاثیرپذیر بودند و با توجه به نحوه قرارگیری شاخص ها در نمودار ماتریس اثر مستقیم، سیستم ناپایدار بود.

    نتیجه گیری

    از میان 115 سناریوی ممکن پیش روی شهر مشهد، تنها دو سناریو (طلایی و فاجعه) با سازگاری قوی وجود دارند. از این میان، توسعه قوانین زیست محیطی و نظارت و پایش محیطی بیشترین اثرگذاری را داشتند که بیانگر اهمیت این دو عامل در هوشمند سازی محیط زیست مشهد به منظور افزایش احتمال وقوع سناریو اول و اجتناب از سناریو دوم است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، سناریو نویسی، شهر هوشمند، مشهد، محیط زیست
  • امیرحسین حکمتی، حمیدرضا جودکی*، یوسف علی زیاری صفحات 143-150
    اهداف

    زیست پذیری به عنوان هدف ساخت وساز و توسعه شهری توجه گسترده ای را در حوزه برنامه ریزی شهری و جغرافیای شهری به خود جلب کرده است. هدف این مطالعه، بررسی کیفیت زیست پذیری در منطقه 22 کلانشهر تهران بود.

    روش شناسی

    در این مطالعه توصیفی که در سال 1401 انجام شد، از رتبه بندی 4 ناحیه در منطقه 22 شهر تهران در منتهی الیه غربی این شهر برای ارزیابی زیست پذیری شهری استفاده شد. با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 600 شهروند (150 نفر از هر ناحیه) و 70 کارشناس وارد مطالعه شدند. 18 شاخص در 4 بعد اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی فرهنگی، زیرساخت و خدمات شهری برای مطالعه انتخاب شد. نظرات شهروندان و کارشناسان در مورد کیفیت زیست پذیری شهری از طریق مطالعه میدانی جمع آوری شد. داده های پراکنش مراکز و امکانات خدماتی درمانی، مراکز کلانتری، مراکز آموزشی و مراکز اطفاء حریق با مراجعه به دفتر آمار و برنامه ریزی شهر تهران تهیه شد. برای بررسی داده ها از نرم افزار ArcGIS 10.8.2، روش آنتروپی شانون و روش AHP در نرم افزار Expert Choice 11 استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان زیست پذیری در ناحیه 2 کلانشهر تهران و پس از آن در ناحیه یک مشاهده شد. کمترین رتبه میزان زیست پذیری نیز به ترتیب در نواحی 3 و یک مشاهده شد. ابعاد اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی کمترین سطح مطلوبیت را در منطقه 22 شهر تهران داشتند. ابعاد زیست محیطی و زیرساخت نسبت به سایر ابعاد مورد بررسی در منطقه 22 کلانشهر تهران در سطح مطلوبی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    میزان زیست پذیری شهری در منطقه 22 کلانشهر تهران 57.42% است که نزدیک به سطح متوسط ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، منطقه 22 تهران، AHP مدل، برنامه ریزی شهری
  • عزیز ارفعی*، سید رضا حسنی، فرشید نمامیان، افشین غنی زاده صفحات 151-160
    اهداف

    روش های جدید بازاریابی همواره برای رفع مشکلات شیوه های سنتی و یا برای افزایش بهره وری پیشنهاد می شوند. بازاریابی چریکی نیز روشی جدید است که با هدف رفع مشکلات روش های سنتی ارایه شده است. از این رو، هدف این پژوهش تحلیل روابط علی و معلولی شاخص های تاثیرگذار بر بازاریابی چریکی برای تسهیل جذب گردشگر با رویکرد منافع اقتصادی بود.

    روش شناسی

    این پژوهش مقطعی با روش ترکیبی کیفی-کمی در سال 1400 در استان کرمانشاه انجام شد. پس از بررسی کتابخانه ای و تحلیل نهایی 23 مقاله، 85 کد اولیه استخراج شد و در قالب 7 درون مایه فرعی طبقه بندی گردید. پرسش نامه حاصل در میان خبرگان توزیع و نتایج آن با روش دیمتل مدل سازی شد.

    یافته ها

    در مجموع 85 کد اولیه استخراج شد که در قالب 9 مفهوم، 7 درون مایه فرعی و 3 درون مایه اصلی طبقه بندی شدند. بیشترین تاثیرگذاری حاصل ابزار انسانی، ابزار فرهنگی، ابزار رابطه ای و ابزار تکنولوژی بود. بیشترین تاثیرپذیری به ترتیب مربوط به شاخص های منافع اقتصادی، جذب مشتری، سلاح های تبلیغاتی و ابزار رابطه ای بود.

    نتیجه گیری

    شاخص های ابزار انسانی، ابزار فرهنگی، ابزار تکنولوژی و ابزار رابطه ای در بازاریابی چریکی نقش علی بر منافع اقتصادی، جذب گردشگر و سلاح های تبلیغاتی دارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی چریکی، جذب گردشگر، منافع اقتصادی، روش دیمتل
  • محمد دهبالایی، غلامرضا معمارزاده طهران*، کرم الله دانش فرد صفحات 161-170
    اهداف

    ارزیابی اجرای خط مشی، فرآیندی برای بهبود و اصلاح نحوه اجرای خط مشی های عمومی است. هدف این پژوهش ارزیابی عوامل کلیدی اجرای خط مشی توسعه پایدار شهری در قالب برنامه ششم توسعه کشور بود.

    روش شناسی

    این پژوهش توصیفی پیمایشی به روش کیفی-کمی در سال 1401 در سازمان شهرداری استان البرز انجام شد و 20 نفر از خبرگان سازمان و 152 مدیر ارشد برای مطالعه انتخاب شدند. برای استخراج متغیرهای تاثیرگذار و نیز شاخص های مربوطه از مصاحبه با جامعه خبرگان استفاده شد. به منظور بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و روش فورنل و لارکر در قالب نرم افزار Smart PLS 2 استفاده شد.

    یافته ها

    با بررسی مصاحبه ها و جمع آوری نظرات خبرگان، در نهایت پرسش نامه ای با 52 گویه در قالب 6 شاخص تهیه شد. اهمیت همه گویه ها و نحوه طبقه بندی تحت 6 شاخص با توجه به میزان بار عاملی هر گویه تایید شد. تمامی شاخص های کلی پرسش نامه از پایایی لازم برخوردار بودند. از آنجا که میانگین واریانس استخراج شده برای هر شاخص بیشتر از واریانس اشتراکی بین آن شاخص و شاخص های دیگر بود، روایی واگرایی مدل مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    اهداف و استانداردهای خط مشی، منابع و ابزارهای خط مشی، مجریان خط مشی، سازمان مجری، عوامل غیرقابل کنترل (عوامل برون سازمانی) و پیامدهای اجرای خط مشی در فرآیند ارزیابی اجرای خط مشی های توسعه پایدار شهری برنامه ششم توسعه کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، اجرای خط مشی، توسعه پایدار، توسعه شهری، برنامه ششم
  • الهام حاجی نیلی، اصغر محمد مرادی*، غلامحسین معماریان صفحات 171-180
    اهداف

    توجه به راه های تاریخی تنها از منظر عملکرد ارتباطی و نه از منظر دارایی و ثروت ، موجب فراموشی این مسیرها به عنوان مکان های فرهنگی-تاریخی، طبیعی و پویا شده است. هدف این پژوهش، ارایه چارچوبی منطقی برای چگونگی حفاظت پویا از راه های تاریخی ایران با بهره گیری از تجارب جهانی و اصول حفاظت پویا بود.

    روش شناسی

    این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا با به کارگیری راهبرد استدلال استقرایی در سال 1401 انجام و 10 مقاله برای مطالعه انتخاب شد. با بررسی منابع، کدهای اولیه در ارتباط با "اصول حفاظت از راه های تاریخی و مسیرهای فرهنگی" و "چارچوب حفاظت از راه های تاریخی و مسیرهای فرهنگی" شناسایی و استخراج شدند. فرآیند تحلیل (حلقه بازخورد) به صورت گام به گام به روش استقرایی پیش رفت و زیرمقوله ها با توجه به شباهت ها و تفاوت های کدهای اولیه استنتاج و در قالب چند مقوله اصلی (هسته ای) طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    مقولات "مدیریت راهبردی" 44 مرتبه، "حفاظت از دارایی ها و ثروت ها" 37 مرتبه، "توسعه اقتصاد پایدار" 24 مرتبه، "شناخت دارایی ها و ثروت ها" 17 مرتبه، "انعطاف پذیری" 15 مرتبه و "آموزش و توسعه دانش و تفسیر خلاق" 14 مرتبه در ارتباط با اصول موثر بر حفاظت از راه های تاریخی و مسیرهای فرهنگی و مقولات "تصمیم گیری برای آینده" 26 مرتبه، "شناخت دارایی ها و ثروت های کریدور راه تاریخی" 20 مرتبه، "شبکه سازی و هم افزایی" 16 مرتبه، "ارزیابی اهمیت کریدور راه تاریخی" 14 مرتبه، "شبکه معنایی راه" 8 مرتبه و "تعریف کریدور راه تاریخی" 2 مرتبه در ارتباط با چارچوب حفاظت از راه های تاریخی و مسیرهای فرهنگی تکرار شده بودند.

    نتیجه گیری

    برای تحقق امر برنامه ریزی و حفاظت پویا از راه های تاریخی باید به 6 بعد "تعریف کریدور راه تاریخی"، "تشکیل شبکه معنایی راه تاریخی"، "شناخت دارایی ها و ثروت ها و درک اهمیت کریدور راه تاریخی"، "ارزیابی اهمیت کریدور راه تاریخی"، "شبکه سازی و هم افزایی" و "تصمیم گیری برای آینده کریدور راه تاریخی" توجه شود.

    کلیدواژگان: میراث، راه تاریخی، حفاظت پویا
  • علیرضا حبیبی رزی، زهرا عزیزی* صفحات 181-190
    اهداف

    کاربری زمین یکی از مهم ترین مسایلی است که انسان از طریق آن بر محیط طبیعی و زیستی منطقه تاثیر می گذارد همچنین آشکارسازی و استخراج تغییرات عوارض سطح زمین یکی از مهم ترین کاربردهای اصلی سنجش از دور است. استفاده از ویژگی زمانی داده های ماهواره ای در زمان های مختلف به شناسایی و بررسی پدیده های سطح زمین در منطقه مورد مطالعه کمک می کند.

    روش شناسی

    روش های رقومی مختلفی جهت آشکارسازی و کشف تغییرات پوشش اراضی و تحولات پدیده های سطح زمین در سنجش از دور توسعه داده شده است. با استفاده از تصاویر ماهواره ای Landsat 7 در دسامبر سال 2000 و همچنین Worldview 2 در دسامبر سال 2020 یعنی در یک دوره 20ساله، روش های شیء پایه (ماشین بردار پشتیبان) و پیکسل پایه (بیشترین شباهت) و همچنین روند رشد کاربری های سطح زمین در محدوده منطقه غرب تهران ارزیابی شد.

    یافته ها

    قدرت تفکیک مکانی تصویر و الگوریتم های استفاده شده برای استخراج ویژگی های سطح زمین در تصویر Worldview 2 با دقت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 86.0465% و 0.8069 نسبت به تصویر Landsat 7 با دقت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 56.9767% و 0.3962 اثرگذارتر بود. همچنین تغییرات در بازه زمانی 20ساله نشان داد که زمین های بایر 9.61 کیلومتر مربع کاهش، پوشش گیاهی 5.13 کیلومتر مربع کاهش، مناطق ساخته شده 13.13 کیلومتر مربع افزایش و پهنه های آبی به دلیل احداث دریاچه چیتگر حدود یک کیلومتر مربع افزایش مساحت داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به هدف پژوهش که استخراج نوع کاربری اراضی و ماهیت پوشش سطح زمین بود روش ماشین بردار پشتیبان به دلیل دخیل کردن فاکتورهای مازاد بر بازتاب طیفی همچون فاکتور شکل، اندازه و بافت در بین باندها نسبت به روش بیشترین شباهت مناسب تر است.

    کلیدواژگان: آشکار سازی تغییرات، بیشترین شباهت، طبقه بندی، ماشین بردار پشتیبان
  • حسین ریاضی*، غلامرضا حقیقت نائینی، هاشم داداش پور صفحات 191-201
    اهداف

    چیدمان فضایی فعالیت های شهری، ساختار فضایی ارتباطات و دسترسی فضایی بر میزان و چگونگی جابه جایی های شهری و قابلیت دسترسی پذیری آن تاثیرگذار هستند. با تاثیر پارادایم پایداری بر مفاهیم جابه جایی شهری و دسترسی پذیری، بهره گیری از شیوه های سفر به وسیله حمل ونقل عمومی و مفهوم دسترسی پذیری پایدار شهری بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار فضایی نقاط مهم فعالیتی، ایستگاه ها و محورهای شهری در قالب ساختار عملکردی-فضایی و بررسی هماهنگی آنها با یکدیگر بود.

    روش شناسی

    این مطالعه کاربردی به روش کمی و در محدوده پیرامون میدان انقلاب اسلامی در تهران در سال 1401، انجام شد. تحلیل ساختار عملکردی-فضایی و دسترسی پذیری پایدار شهری در محدوده مورد مطالعه با استفاده از پایگاه داده های جغرافیایی و روش های تحلیل فضایی شامل تحلیل چیدمان فضا و تحلیل شبکه شهری انجام گرفت.

    یافته ها

    ساختار فضایی و عملکردی در محدوده میدان انقلاب اسلامی در کلان شهر تهران دارای هماهنگی نسبی بود. 75% نقاط مهم فعالیتی پیرامون محورهای ساختاری (با هم پیوندی بالا) و 70% این نقاط در بلوک های شهری با دسترسی پذیری فضایی مناسب واقع شده اند. همچنین در رابطه با کیفیت دسترسی پذیری پایدار شهری، 85% نقاط مهم شهری در شعاع عملکردی ایستگاه های حمل ونقل سطح اول و به ترتیب 75% و 85% از کل قطعات ساختمانی در شعاع عملکردی ایستگاه های حمل ونقل پایدار سطح اول و دوم قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    محدوده انقلاب اسلامی از نقطه نظر هماهنگی ساختارهای بیان شده و کیفیت دسترسی پذیری پایدار شهری از وضعیت نسبتا مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، دسترسی پذیری پایدار شهری، تحلیل فضایی، تحلیل شبکه شهری، تحلیل چیدمان فضایی
  • مهدی روان دوست، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، علیرضا عباسی صفحات 203-210
    اهداف

    ارزیابی و پایش ساختار گسترش کالبدی شهری برای شناخت روند توسعه و مسایل موجود گام مهمی در راستای مدیریت بهینه شهر است. هدف این تحقیق، بررسی الگوی گسترش کالبدی شهر بوشهر در دوره 1401-1363 بود.

    روش شناسی

    این مطالعه کمی-کیفی در دو بخش در سال 1401 در شهر بوشهر اجرا شد. ابتدا ساختار گسترش کالبدی شهر بوشهر در دوره 1401-1363 با استفاده از تصاویر ماهواره ای مطالعه شد. تاثیرات ناشی از رشد شهری با بررسی وضعیت منطقه و مطالعه سایر تحقیقات برآورد و در قالب پرسش نامه بررسی شد. پرسش نامه اولیه با استفاده از دو دوره نظر 30 خبره بازبینی شد. در بخش کمی، پس از طراحی نسخه دوم پرسش نامه، روایی محتوا با استفاده از نظریات 30 متخصص محاسبه شد. معیارهای شاخص و نسبت روایی پرسش نامه با مقادیر بالای 60% تایید شدند. سپس، پرسش نامه میان 250 نفر از کارشناسان مدیریت و برنامه ریزی شهری در شهر بوشهر توزیع شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه و روش وزن دهی ویکور تحلیل شدند.

    یافته ها

    ساختار شهر بوشهر دارای 4 هسته اصلی بود. مهم ترین تاثیرات این توسعه چند هسته ای را می توان در شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و 16 بعد موثر خلاصه کرد. بر اساس نتایج به دست آمده، بعدهای آسیب فضای سبز و افزایش بازده انرژی در بعد زیست محیطی، حفظ صنایع فرهنگی منحصر به فرد و همبستگی اجتماعی و افزایش مشارکت محلی در بعد اجتماعی و توسعه صنعت گردشگری با تفاوت های محیطی مراکز و تنوع عملکردها و تعدد مراکز شهری در بعد اقتصادی باید برای حل مشکلات رشد چندهسته ای شهر و مدیریت بهینه شهری مورد توجه قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    الگوی گسترش افقی شهر بوشهر بر اساس ساختار چندهسته ای شکل گرفته است که بیشترین تاثیر را بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی دارد.

    کلیدواژگان: الگوی رشد، گسترش کالبدی، بوشهر، روش ویکور
  • مازیار خاکی* صفحات 211-219
    اهداف

    بازارهای سنتی از معدود فضاهای شهری هستند که از گذشته تا امروز به حیات خود در شهرها ادامه داده اند. ساختار فضایی بازارهای سنتی و خیابان های اطراف آنها از بافت سایر مناطق شهری متفاوت است و این فرصتی برای مطالعات بیشتر فراهم می آورد. بر این اساس، هدف این پژوهش تدوین مدل سرزندگی معابر اطراف بازار و شناخت نسبت آن با ساختار فضایی این محدوده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و در محدوده بازار سنتی بروجرد و حوزه بلافصل آن در بهار 1401 انجام شد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه محقق ساخت گردآوری شد. تدوین مدل سرزندگی با استفاده از روش همبستگی از نوع تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار 8.80LISREL v صورت گرفت. متغیرهای فضایی بر اساس نقشه محوری در نرم افزار 10UCL Depthmap استخراج شد. رابطه ساختار فضایی و سرزندگی شهری از طریق آزمون همبستگی در نرم افزار 23SPSS مشخص شد.

    یافته ها

    مدل سرزندگی بازار بروجرد به دو معیار ادراکی و محیطی تقسیم شد. در معیار محیطی عوامل «فعالیتی»، «دسترسی»، «کالبدی» و «زیست محیطی» به ترتیب بیشترین تاثیر را داشتند. در معیار «ادراکی» نیز عوامل «روانی»، «اجتماعی» و «اقتصادی» به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بودند.

    نتیجه گیری

    متغیرهای محیطی سرزندگی خیابان های اطراف بازار بروجرد با ساختار فضایی شبکه معابر دارای رابطه معنادار هستند. اما این موضوع در مورد متغیرهای ادراکی صادق نیست. در واقع علی رغم تاثیر بالاتر متغیرهای ادراکی در ایجاد سرزندگی این متغیرها جز متغیر اجتماعی، رابطه معناداری با پیکره بندی فضایی معابر ندارند.

    کلیدواژگان: بازار بروجرد، سرزندگی، چیدمان فضا، ساختار فضایی
  • محسن پورخسروانی*، کرامت نژادافضلی، فاطمه جمشیدی گوهری صفحات 221-231
    اهداف

    حفاظت از آب های زیرزمینی در برابر آلودگی موضوع بسیار مهمی است. نقشه های آسیب پذیری آب های زیرزمینی ابزار مفیدی برای حفاظت از سفره های زیرزمینی و ارزیابی پتانسیل آلودگی است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی آسیب پذیری آبخوان دشت جیرفت با استفاده از مدل های دراستیک و دراستیک ترکیبی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است.

    روش شناسی

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده و در سال 1401 در آبخوان دشت جیرفت انجام شد. ابتدا اطلاعات مربوط به مدل های دراستیک و دراستیک ترکیبی جمع آوری و پس از ورود به نرم افزار GIS، لایه های مورد نیاز مدل ها تهیه شد. سپس، با استفاده از تکنیک های همپوشانی و اعمال ضرایب وزنی لازم روی هر لایه، نقشه آسیب پذیری نهایی منطقه تهیه شد.

    یافته ها

    براساس نتایج شاخص دراستیک آبخوان دشت جیرفت، 04/8% از سطح منطقه درکلاس آسیب پذیری کم و 96/91% از سطح آن درکلاس آسیب پذیری متوسط قرار داشت. طبق نتایج شاخص دراستیک ترکیبی، 13/99% منطقه در کلاس آسیب پذیری کم و 86/0% منطقه در طبقه آسیب پذیری متوسط قرار داشت. همچنین بر اساس نتایج دو آنالیز حساسیت حذف پارامتر و تک پارامتری در مدل دراستیک، تاثیرگذارترین پارامتر در ارزیابی آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه، فاکتور محیط غیراشباع بود.

    نتیجه گیری

    بخش وسیعی از منطقه مورد مطالعه آسیب پذیری کمی دارد و تاثیرگذارترین پارامتر در ارزیابی آسیب پذیری منطقه فاکتور محیط غیراشباع است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، آبخوان دشت جیرفت، دراستیک، دراستیک ترکیبی
  • حمید لطف اللهیان، عطا غفاری گیلانده*، محمدحسن یزدانی صفحات 233-243
    اهداف

    رشد سریع شهرنشینی در دهه های اخیر منجر به شکل گیری چرخه نامطلوبی از عدم تعادل های اجتماعی-اقتصادی و زیست محیطی شده و در نهایت کیفیت زندگی شهری را تنزل داده است. یکی از رویکردهای نوین، مطرح شدن مفهوم کیفیت زندگی و دخالت دادن شاخص های اجتماعی و کیفی در اهداف توسعه و عمران شهری است. هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی کیفیت زندگی شهری در شهر اردبیل بود.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و در سال 1401 در شهر اردبیل انجام شد. داده ‏ها و اطلاعات به ‏صورت پیمایشی از طریق پرسش‏نامه با 384 نفر نمونه از مناطق پنج گانه با سطح اطمینان 93% جمع‏آوری ‏شدند. برای تجزیه‏ و تحلیل داده‏‏ها و اطلاعات از آزمون کروسکال-والیس، آزمون T و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های حاصل از آزمون کروسکال-والیس، تفاوت میان مناطق پنج گانه شهر اردبیل تنها از نظر شاخص کالبدی معنی دار نبود. نتایج حاصل از آزمون T در شهر اردبیل نشان داد که از میان شاخص های نه گانه، 4 شاخص امنیت و ایمنی، اقتصاد، کیفیت محیط زیست و سلامت و بهداشت با میانگین بالای 10 از نظر شهروندان در وضعیت مطلوب و 5 شاخص اجتماعی، آموزشی، کالبدی، حمل و نقل و فرهنگی با میانگین پایین تر از 10 غیرمطلوب ارزیابی شدند یعنی پاسخ دهندگان از وضع موجود ناراضی بودند. همچنین نتایج ارزیابی رضایت از شاخص های کیفیت زندگی در مناطق پنج گانه نشان داد که که شهروندان منطقه 5 بیشترین رضایت را از شاخص های امنیت و ایمنی، اقتصاد، اجتماعی، سلامت و بهداشت، کالبدی و شاخص کیفیت محیط زیست داشتند درحالی که شهروندان منطقه یک از شاخص های فرهنگی، حمل ونقل و آموزش بیشترین رضایت را داشتند.

    نتیجه گیری

    شاخص های کیفیت زندگی در مناطق پنج گانه شهر اردبیل در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و این امر سبب کاهش کیفیت زندگی شده و مقدمات نارضایتی شهروندان را فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، اردبیل
  • مهدی غلامی، حمید صابری*، شیرین طغیانی، مجید شمس صفحات 245-253
    اهداف

    حق به شهر مفهومی است که به دنبال دخیل کردن و اختصاص دادن شهر به ساکنان آن است. این پژوهش با هدف ارزیابی شاخص های حق به شهر، میزان تحقق حق به شهر را مورد بررسی قرار می دهد.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش شهروندان 15 سال به بالای شهر اهواز در سال 1400 بود. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران تعداد 375 نفر بودند که به صورت خوشه ای از کل مناطق شهری اهواز انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون T تک نمونه ای و روش های آمار فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد.

    یافته ها

    میزان تحقق حق به شهر در مناطق هشت گانه شهر اهواز مطلوب نبود. با این وجود، بررسی ها نشانگر آن بود که مناطق 2 و 8 وضعیت مناسب تری نسبت به سایر مناطق داشتند. همچنین یافته های حاصل از آماره موران عمومی نشان دادند که تمامی داده ها خودهمبستگی فضایی دارند و الگوی پخش آنها خوشه ای است جز شاخص تصمیم گیری که از الگوی تصادفی تبعیت می کرد.

    نتیجه گیری

    میزان تحقق حق به شهر، از حد استاندارد و مطلوب کمتر، و میزان برخورداری از حق به شهر در شهر اهواز نامتوازن است.

    کلیدواژگان: حق به شهر، هانری لوفور، حق تخصیص، حق مشارکت، کلان شهر اهواز
  • روح الله شیرازی*، مهدی خمری، علی اصغر نوروزی صفحات 255-263
    اهداف

    شرایط اقلیمی مناسب در بخش لاران در زون زاگرس مرتفع از جمله منابع دایمی آب، خاک نسبتا حاصلخیز، مسیرهای ارتباطی و پوشش گیاهی مناسب شرایط جذب گروه های انسانی را در این منطقه فراهم کرده و از دیرباز استقرارهای انسانی در جای جای آن شکل گرفته اند. این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل الگوهای استقراری و تعیین تاثیر عوامل محیطی در ایجاد محوطه های عصر آهن انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به روش همبستگی و تحلیل خوشه ای در سال 1396 در بخش لاران استان چهارمحل و بختیاری انجام شد. نقش عوامل جغرافیای طبیعی در شکل گیری محوطه ها و نیز الگوهای پراکنش آنها با استفاده از نرم افزار Arc GIS pro و SPSS انجام شد.

    یافته ها

    تاثیر عوامل مختلف جغرافیایی بر شکل گیری محوطه ها در راستای استقرارهای موقت و کوچ نشینی بود. سه الگوی استقراری شناسایی شد که اکثریت آنها را محوطه هایی با مساحت کمتر از نیم هکتار تشکیل می داد.

    نتیجه گیری

    محوطه های عصر آهن بخش لاران وابستگی اندکی به منابع طبیعی دارند و احتمالا با توجه به الگوی معیشتی شبانی و کوچروی این محوطه ها به صورت فصلی مورد سکونت قرار گرفته اند. دو الگوی استقراری به دست آمده نشان دهنده فعالیت های دامداری و کشاورزی در سطح اندک است.

    کلیدواژگان: ستان چهار محال و بختیاری، بخش لاران، الگوی فضایی- محیطی، عصر آهن
  • عبدالله خرسندیان، مهدی محمودی کامل آباد*، عبدالحمید نقره کار صفحات 265-273
    اهداف

     معنویت همواره یکی از ارکان معماری اسلامی در ادوار مختلف تاریخی ایران بوده است. از این رو، در نمونه های عالی این معماری مانند مساجد، فضای قدسی و احساس معنویت به خوبی درک می شود. متاسفانه جایگاه حس قدسی و معنوی در خلق فضای برخی از مساجد معاصر دچار خدشه شده است. از این رو، توجه و بازخوانی احساس معنویت در معماری مساجد و استفاده از الگوهای ارزشمند معماری سنتی ضروری به نظر می رسد. بر اساس این ضرورت، هدف این مقاله بازشناسی مولفه های احساس معنویت در مساجد جامع ایران است.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش کیفی بوده و با استفاده از روش «نظریه داده بنیاد» عناصر ایجادکننده حس معنویت در سه مسجد جامع یزد، جامع اصفهان و جامع عباسی را تبیین می کند. محقق با حضور مستمر در محیط و مصاحبه های ژرف با 35 نفر از کارشناسان و خبرگان، منطبق بر «رهیافت ساخت گرایانه» داده های گردآوری شده را در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی آنالیز کرد. برای تحلیل داده های کیفی و کدگذاری و بررسی میزان فراوانی کدهای مستخرج از مصاحبه از نرم افزار 12NVivo استفاده شد.

    یافته ها

     با استفاده از الگوهای معنایی، کالبدی، هندسی و فضایی موجود در نمونه های برجسته مساجد سنتی ایران، می توان احساس معنویت را تقویت کرد. بر اساس نتایج حاصل از مصاحبه با 35 نفر، 225 کد طی فرآیند تحقیق استخراج شد. با بازبینی های متعدد و ادغام کدها بر اساس تشابه طی چندین مرحله، 25 کدباز، 11 کد محوری و 5 کد انتخابی استخراج گردید.

    نتیجه گیری

     پنج شاخص «وحدت بخشی اجزا در کلیتی واجد معنا»، «تزیینات سنتی مبتنی بر شناخت عرفانی»، «گشودگی فضایی و عظمت در کالبد»، «حضور معنایی نور و ایجاد سایه روشن» و «هندسه مرکزگرا و تقارن موضعی» مولفه های ایجادکننده احساس معنویت در مساجد مورد مطالعه هستند.

    کلیدواژگان: حساس معنویت، مساجد جامع، معماری اسلامی، نظریه داده بنیاد
|
  • T. Alizadeh, J. Azimi Amoli*, S. Motevalli, R. Sarver Pages 121-132
    Aims

    Transitioning from private transportation into public transportation, provides environmental sustainability, as well as, economic and social benefits. However, this type of sustainability in the Tehran metropolis has been less studied from a future perspective. In fact, as an interdisciplinary knowledge, future studies provide a tool to assess sustainability in public transportation systems. Therefore, the present study has evaluated the future state of the public transportation system of Tehran's metropolis from the viewpoint of compatibility with the environment.

    Methodology

    This is a "survey" carried out based on the experts' opinion and through the "explanatory-evaluation" path. The study is done in 2021 in order to propose possible scenarios for 2031. 12 qualified experts in "future studies" and "transportation and urban traffic", who were selected in a targeted manner, participated in this study. Data analysis was done using "theme analysis", "mean comparison" and "scenario" methods.

    Findings

    8 out of 41 drives affecting the future of the public transportation system in Tehran were identified as the key drivers. Then, 11 scenarios were obtained after defining three favorable, static and critical states for each of the key drivers, in which 6 scenarios were more probable and more credible in the Tehran metropolis. However, scenario number 2, which is the continuation of the current situation, was recognized as the most likely scenario for the next 10 years in Tehran.

    Conclusion

    Achievement of the environmental sustainability in the future of the public transportation system of the Tehran metropolis is dependent on investment and financing the development of new technologies and environmental standards. Accurate planning and policy-making are of great importance in the achievement of this goal at the level of the metropolitan area.

    Keywords: Future Studies, Public Transportation, Scenario Planning, Uncertainty, Tehran
  • R. Alaee, M.R. Rahnama*, M. Ajzashokouhi, A. Forghani Pages 133-141
    Aims

    A Smart city ensures sustainable economic development and life quality improvement using human and social capitals and communication infrastructures, manages its natural resources consciously, and includes the dimensions of Smart economy, mobility, environment, people, life and government. This study aims to understand the Smart environment component, using future studies approach in order to investigate and structurally analyze the interactions between the environmental drivers in the Mashhad metropolis and present future scenarios.

    Methodology

    This is a quantitative survey carried out in 2022 in the Mashhad metropolis. In order to identify the drivers. The opinions of 30 urban management experts and specialists were collected using targeted non-random sampling and were analyzed in the Mic Mac software. For compiling the scenarios facing the Mashhad metropolis in the Smart environment, the questionnaire was given to 20 foresight experts to collect their opinions to score the matrix of the conditions facing the descriptors.

    Findings

    According to the results of Mic Mac software, three indicators, including environmental regulations, raising citizens' awareness and encouraging them to participate, and the environmental supervision and monitoring were the most influential and impressible variables. Variables' places in the "matrix of direct influence" shows that system is unstable.

    Conclusion

    Just two scenarios (Golden and disaster scenarios) out of 115 possible ones had high compatibility in Mashhad. "Environmental regulations" and "environmental supervision and monitoring" were the most influential factors playing an important role in making Mashhad environment smarter. These two factors are of great importance in making the first scenario more probable and to avoid the second scenario.

    Keywords: Foresight, Scenario Writing, Smart City, Mashhad, Environment
  • A.H. Hekmati, H.R. Joodaki*, Y.A. Ziari Pages 143-150
    Aims

    Livability, as one of the main goals of urban construction and development, has attracted the attention of urban planning and geography. This study aimed to investigate the quality of urban livability in District 22 of Tehran City, Iran.

    Methodology

    In this descriptive study in 2022, 4 areas of District 22 in Tehran were ranked to evaluate urban livability. 600 citizens (150 people in each Area) and 70 experts, selected randomly, participated in the study. 18 indicators were selected from four economic, environmental, sociocultural and urban infrastructure and services dimensions. Respondents' opinions were collected through field studies. While the information about the distribution of the healthcare centers, police stations, education centers, and fire stations was received from the Statistic Center of Iran, Tehran. Data was analyzed in ArcGIS 10.8.2 and Expert Choice 11 software using the Shannon Entropy method and the AHP model.

    Findings

    Areas 2 and 1 in Tehran were the most livable, while Areas 3 and 1 were the least. Sociocultural and economic dimensions were the least desirable items in District 22 of Tehran. While the environmental and infrastructure dimensions were relatively more favorable than other investigated dimensions in this district of Tehran.

    Conclusion

    The urban livability rate in District 22 of Tehran is 57.42%, representing the average level.

    Keywords: Livability, District 22 of Tehran, AHP Model, Urban Planning
  • A. Arafei*, S.R. Hassani, F. Namamiyan, F. Ghanizade Pages 151-160
    Aims

    New marketing methods are usually presented to tackle the problems of the traditional means of marketing or to increase their efficacy. Therefore, the purpose of this research is to evaluate the causality of the indicators affecting guerilla marketing to facilitate the attraction of tourists with an attitude toward economic benefits.

    Methodology

    This is a cross-sectional study carried out in Kermanshah, 2021, using a mixed method of quantitative-qualitative. 85 primary codes were extracted from the desk studies and the analysis of 26 articles. The codes were classified into 7 groups according to their alternative themes. The given questionnaire was delivered to the experts and the results were modeled using the DEMATEL method.

    Findings

    Eventually, 63 extracted primary codes were classified into 9 content groups, 7 alternative themes and 3 basic themes. Human tools, cultural tools, causal relationships and technology were the most impressive variables. While, economic benefits, customer attraction, advertisement and causal relationships were the most impressible ones.

    Conclusion

    In guerilla marketing, Human tools, cultural tools, technology and causal relationships had an influential impact on the economic benefits, tourist attraction and advertisement.

    Keywords: Guerilla Marketing, Tourist Attraction, Economic Benefits, DEMATEL Method
  • M. Dehbalaei, Gh. Memarzadeh Tehran*, K. Danesahfard Pages 161-170
    Aims

    Policy implementation evaluation is a process to improve and modify the implementation of public policies. This study aims to identify the key factors in evaluating the implementation of the Sustainable Urban Development Policy in the framework of the Sixth Plan.

    Methodology

    This descriptive survey was carried out in Alborz Municipality in 2022. 20 experts and 152 senior managers from the organization participated in the study. Experts were interviewed in order to extract the influential factors and relevant indicators. The questionnaire's validity was evaluated using Confirmatory Factor Analysis and Fornell & Larcker criterion in Smart PLS2 software.

    Findings

    Evaluating the interviews and the experts' opinions, 51 items in 6 groups of indices were extracted. Considering the factor loading, all items' importance and their classification in 6 groups of indices were approved. The questionnaire's indices were all reliable. As the average variance extracted for each index was bigger than the pooled variance between the considered index and others, divergent validity was approved.

    Conclusion

    Policy goals and standards, tools and literature, enforcer, organization's out-of-control factors (intra-organizational factors) and the consequences are of great importance in the evaluation of the urban sustainable development policy implementation in the sixth development plan of Iran.

    Keywords: Public Policy Making, Policy Implementation, Sustainable Development, Urban Development, Sixth Development Plan
  • Elham Haji Nili, Asghar Mohammad Moradi*, Gholam Hossein Memarian Pages 171-180
    Aims

    Considering roads just in terms of their connecting role and ignoring their importance as an asset and wealth has led to paying no attention to them as cultural-historical, natural and dynamic places. This study aims to provide a logical framework on how to conserve these historical resources in Iran by taking advantage of global experiences and principles of dynamic conservation.
    Methodology The current qualitative study was done using the content analysis method and inductive reasoning process in 2022 and 10 relevant articles were selected. Primary codes on "historical and cultural roads conservation principles" and a "framework to protect historical and cultural roads" were identified and extracted. The analysis process (feedback loop) was done step-by-step according to inductive reasoning and the subcategories were classified into some core categories according to the primary codes' differences and similarities.

    Findings

    The frequency of those categories relevant to the conservation of cultural routes and historical roads including strategic management, protecting the assets and wealth, sustainable economic development, recognition of assets and wealth, flexibility, and education, development of knowledge and creative interpretation were 44, 37, 24, 17, 15 and 14 times, respectively. While, the frequency of those categories relevant to the framework of the historical and cultural roads conservation including "future decision-making", "recognition of the assets and wealth in the historical road corridors", "networking and synergy, analysis of the historical road importance", "formation of the roads semantic network" and "defining the historical roads corridors" were 26, 20, 16, 14, 8and 2 times.

    Conclusion

    In order to plan for the historical roads and conserve them dynamically, "defining of the historical road corridor", "formation of the semantic network of the historical road", "recognition of the assets and the wealth and understanding the importance of the historical roads corridor" "the analysis of the historical roads' importance", "networking and synergy" and " decision making for future" were of great importance.

    Keywords: Heritage, Historical Routes, Dynamic Conservation
  • A. Habibi Razi, Z. Azizi* Pages 181-190
    Aims

    Humans can affect the regional natural and biological environment by changing land use. In order to detect such changes in the earth's surface features, remote sensing is a practical methods. Surface features are detected and then analyzed in the studied area using the chronological charactirstics of the satellite data.
    Methodology Various digital methods have been developed to show changes in land cover and the earth surface transformations using remote sensing. Landsat 7 satellite images taken in December 2000 and those of Worldview2 taken in December 2020 were used over a 20-year period to compare object-based (Support Vector Machine) and pixel-based (Maximum Likelihood) methods. The mentioned satellite images were used to investigate land use changes trend in the western region of Tehran.

    Findings

    The spatial resolution of the images and the algorithm used to extract features of the earth's surface were more efficient in world View 2 images. The overall accuracy and kappa coefficient for Landsat 7 images were 56.9767% and 0.3962, respectively, while for Worldview2, they were 86.0465% and 0.8069, respectively. Over the 20-year period, bare lands area decreased by 9.61 square kilometers, vegetation-covered area decreased by 5.13 square kilometers, constructed areas increased by 13.13 square kilometers, and water areas increased by approximately one square kilometer due to the construction of Chitgar Lake.

    Conclusion

    The results of the evaluations indicate that the support vector machine method is more compatible than the maximum likelihood method to detect land use types and land cover characteristics, as it incorporates additional factors beyond spectral reflection, such as shape, size, and texture factors between bands.

    Keywords: Variation detection, maximum similarity, classification, support vector machine
  • H. Riazi*, Gh. Haghighatnaeini, H. Dadashpour Pages 191-201
    Aims

    The spatial decoration of urban activities, the spatial structure of the communication and spatial accessibility have a significant impact on the extent and quality of urban mobility and accessibility. The concept of sustainable urban accessibility emerged from the sustainability paradigm on the concepts of urban mobility and accessibility. Accordingly, the current research aims at evaluating the spatial structure of the urban activities' hot spots, stations and arteries using a spatial-functional structure and assessing their compatibility.

    Methodology

    This is a quantitative applied study, carried out in Enghelab Islami Square, Tehran in 2022. The analysis of the spatial-functional structure and sustainable urban accessibility in the studied area was carried out using GIS and spatial analysis methods, including space syntax analysis and urban network analysis.

    Findings

    The functional and spatial structure of the Enghelab Islami square region was relatively compatible. 75% and 70% of the points of interest (POI) were located around the structural arteries and in urban blocks with high spatial accessibility, respectively. Moreover, regarding the quality of sustainable urban accessibility, 85% of the POIs were within the first level of the functional radius of the sustainable transportation stations, while, 75% and 85% of parcels were located within the functional radius of the first and second level sustainable transportation stations, respectively.

    Conclusion

    Enghelab Islami square area is in a relatively good condition in terms of the mentioned structure's compatibility and the quality of sustainable urban accessibility.

    Keywords: Spatial Structure, Sustainable Urban Accessibility, Spatial Analysis, Urban Network Analysis, Space Syntax Analysis
  • M. Ravandoost, A. Khademolhoseini*, H. Saberi, A. Abbasi Pages 203-210
    Aims

    Evaluating and monitoring the urban physical expansion structure to understand the development process and the problem is an important step toward optimal city management. This study aimed to investigate the physical expansion pattern of Bushehr city from 1984 to 2022.

    Methodology

    This study is carried out in two parts in Bushehr city, 2022. The physical expansion structure of Bushehr city between 1984 to2022 was studied using satellite images. The impacts of urban growth were identified using field studies and desk studies and were analyzed using a questionnaire. The initial questionnaire was revised in two steps by the 30 experts. Content validity of the questionnaire was calculated using the opinions of 30 experts. The CVR and CVI of the questionnaire were higher than 60%. Then, the questionnaire was distributed among 250 urban management and planning experts in Bushehr city. The data were analyzed using the t-test and Vicor's weighting method.

    Findings

    The structure of Bushehr city has 4 main nucleus. The most important effects of this multi-nucleus development are summarized in economic, social, and environmental indicators and 16 dimensions. It is needed to pay attention to the dimensions of green space deterioration and energy efficiacy improvement in the environmental indicator, unique cultutal crafts protection and social integration along with local cooperation in the social indicators, and the promotion of tourism and functions' diversity in the economic indicator in order to solve the problems of the city's multi nucleus growth and optimal urban management.

    Conclusion

    The pattern of horizontal expansion of Bushehr city was a multi-nucleus structure.

    Keywords: Growth Pattern, Physical Development, Bushehr, Vikor Method
  • M. Khaki* Pages 211-219
    Aims

    Bazaars are one of the few urban spaces that have continued to exist in cities from the past to the present. The contrasting spatial structure of Bazaar and their surrounding streets is a point can be studied more. The aim of this research is to develop a model of the vitality of the streets around Borujerd Bazaar and to understand its relationship with the spatial structure of this area.

    Methodology

    This study is carried out in Borujerd Bazaar and its immediate area. The required data was collected using a researcher-made questionnaire. Vitality model was developed using method of confirmatory factor analysis in LISREL v8.80 software. Spatial variables were extracted based on the axis map in DepthMap 10 software. The relationship between spatial structure and urban vitality was determined through the correlation test in the SPSS23 software.

    Findings

    Borujerd Bazaar vitality model was divided into two perceptual and environmental criteria. In the environmental criteria, "activity", "access", "physical" and "environmental" factors had the greatest impact. In the "perception" criterion, the "psychological", "social" and "economic" factors had the greatest influence, respectively.

    Conclusion

    The environmental variables of street vitality around Borujerd Bazaar have a significant relationship with spatial structure of the road network. But this is not the case with perceptual variables. In fact, these variables, except for the social variable, have no significant relationship with the spatial configuration of passages.

    Keywords: Borujerd Bazaar, Vitality, Space Syntax, Spatial Structure
  • M. Pourkhosravani*, Keramat Nezhadafzali, F. Jamshidi Gohari Pages 221-231
    Aims

    Protection of underground water from pollution is a very important issue. Underground water vulnerability maps are useful tools for aquifer protection and pollution potential evaluation. The present study aims to evaluate the vulnerability of the Jiroft Plain aquifer using DRASTIC and CD models in the Geographical Information System (GIS).

    Methodology

    The information relevant to these models was collected and entered into the GIS software in order to prepare the required layers of the models. Then, using overlapping techniques and applying the necessary weight coefficients on each layer, the final vulnerability map of the area was prepared.

    Findings

    According to the DRASTIC index results for the Jiroft plain aquifer, 8.04% of the area was in the low vulnerability class and 91.96% was in the medium vulnerability class. While, according to CD, 99.13% of the studied area had low vulnerability and 0.86% of it was in the medium vulnerability class. In addition, based on the results of two-parameter elimination and one-parameter sensitivity analysis in the DRASTIC model, the most influential parameter in evaluating the vulnerability of the studied aquifer was the unsaturated environment factor.

    Conclusion

    The majority of the studied area has low vulnerability to underground water pollution and the unsaturated environment factor was the most significant factor in this area's vulnerability evaluation.

    Keywords: Vulnerability, Jiroft Plain Aquifer, DRASTIC, Combined DRASTIC
  • H. Lotfollahian, A. Ghafari Gilandeh*, M.H. Yazdani Pages 233-243
    Aims

    The rapid growth of urbanization in recent decades has led to the formation of an unfavorable cycle of socio-economic and environmental imbalances and ultimately the decline of the quality of urban life. One of the new approaches is the concept of quality of life and qualitative social indicators for urban development. The aim of this study was to investigate and evaluate the quality of urban life in Ardabil City.

    Methodology

    This is a descriptive-analytical study conducted in 2022 in Ardabil City. Data was collected using a questionnaire distributed among 384 people from five regions with a confidence level of 93%. Kruskal-Wallis test, T-test and exploratory factor analysis were also used to analyze the data.

    Findings

    According to the results of the Kruskal-Wallis test, five regions of Ardabil city had no significant differences in the physical index. The results of the T-test in Ardabil city showed that 4 indicators of security and safety, economic, environmental quality and health and hygiene out of 9 indicators were in a favorable condition and 5 social, educational, physical, transportation and cultural indicators were assessed as undesirable and the respondents were not satisfied with their current situation. In addition, the results of satisfaction evaluation regarding the quality of life in five regions showed that the citizens of Region 5 were most satisfied with security and safety, economic, social, health and hygiene, physical and environmental quality indicators and the citizens of the Region 1 were most satisfied by cultural, transportation and education indicators.

    Conclusion

    Life quality indicators in 5 regions of Ardabil are not in favourable conditions which led to the reduction of life quality and made people dissatisfied.

    Keywords: Quality of Urban Life, Ardabil
  • M. Gholami, H. Saberi*, Sh. Toghyani, M. Shams Pages 245-253
    Aims

    Right to city is a concept, which seeks to involve and allocate the city to urban residents. This research investigates the validation of the right to the city through evaluating the indicators of the right to the city.

    Methodology

    This was a descriptive-analytical survey and the statistical population of the research included all citizens older-than-15-year-old in Ahwaz County in 2021. 375 people were sampled according to the Cochran's formula as a cluster from all the urban areas of Ahwaz. One-sample T-test and spatial statistics methods were used in geographical information system to analyze the results.

    Findings

    The right to the city was not validated in eight districts of Ahwaz metropolis. However, the investigations indicated that regions 2 and 8 had better status than other regions. In addition, using the general Moran's statistic, it was concluded that the data are spatially self-correlated and their distribution pattern is in cluster form, except for the decision-making index, which follows a random pattern.

    Conclusion

    The degree of validation of the right to the city is lower than the standard and desirable level, and the degree of enjoyment of the right to the city in Ahwaz metropolis is unbalanced.

    Keywords: Right to the City, Henri Lefebvre, Right to Allocation, Right to Participate, Ahwaz Metropolis
  • R. Shirazi*, M. Khammari, A. Noruzi Pages 255-263
    Aims

    Suitable climatic conditions in Laran county, including permanent water resources, relatively fertile soil, connecting routes and suitable vegetation cover have provided good conditions to settle various groups of human from past up to now.

    Methodology

    This study aims at identifying and analyzing the settlement patterns and determining the influence of environmental factors in the creation of Iron Age sites. The current research is carried out using descriptive-analytical methods, i.e. correlation and cluster analysis methods in GIS and SPSS environments to show the role of natural factors in the formation of sites and their distribution patterns in different parts of Laran.

    Findings

    Different geographical impact on the formation of the sites was in favor of temporary settlements and nomadism. Three settlement patterns were identified in this region mainly areas smaller than half a hectare.

    Conclusions

    the Iron Age sites of Laran County had little dependence on natural resources, probably due to the pastoral and nomadic subsistence pattern. Two settlement patterns have been detected in this region indicating husbandry and agricultural activities in a small scale.

    Keywords: Chahar Mahal, Bakhtiari Province, Laran County, Spatial-Environmental Pattern, Iron Age
  • A. Khorsandian, M. Mahmoudi Kamel Abad *, A. Noghrekar Pages 265-273
    Aims

    The sacred space and the feeling of spirituality are well-understood in mosques as the great examples of Iranian architecture. Unfortunately, the place of the sacred and spiritual sense has been damaged in the creation of the space in some contemporary mosques. Therefore, it seems necessary to pay attention to the sense of spirituality in the architecture of mosques and use valuable models of traditional architecture and understand it. Hence, the aim of this study is to identify the components of the sense of spirituality in the congregational mosques of Iran.

    Methodology

    The current research is qualitativein terms of the methodology. The elements creating a sense of spirituality in three mosques of Yazd, Isfahan, and Abbasi were explained using the method of "grounded theory". Data collected through continuous presence of the researcher in the environment and in-depth interviews with 35 experts according to the "constructivist approach" were analyzed in three stages of open, central, and selective coding. NVivo.12 was used for qualitative data analysis, coding and checking the frequency of the extracted codes from interviews.

    Findings

    The feeling of spirituality can be enhanced using the semantic, physical, geometric, and spatial patterns found in the prominent examples of traditional Iranian mosques. 35 interviews were conducted and 225 codes were extracted in the research process. 25 open codes, 11 central codes, and 5 selective codes were extracted through multiple revisions and integration of the codes according to their similarity during several steps.

    Conclusion

    Five indicators of "unification of components in a meaningful whole", "traditional decorations based on mystical knowledge", "spatial openness and greatness in the body", "meaningful presence of light and creating penumbra", and "centripetal geometry and local symmetry" are the components that give a sense of spirituality to the mosques.

    Keywords: Sense of Spirituality, Congregational Mosques, Islamic Architecture, Grounded Theory